Drama traita de Spartacus Andy Whitfield: Nici nu putea sa urce scarile, atat era de fragil. Mesajul emotionant transmis copiilor inainte sa moara
Acum un an, intreaga planeta era socata de vestea mortii actorului Andy
Whitfield, care a pierdut la 39 de ani lupta cu cancerul. Starul seriei
Spartacus a fost extrem de iubit de fanii sai, dar si de colegi, care
l-au respectat intotdeauna, iar moartea sa pare ireala chiar si acum. De
curand, sotia sa a decis sa dezvaluie cateva lucruri cutremuratoare
despre lupta lui Andy cu cancerul.
Intr-un interviu acordat publicatiei britanice Daily Mail, sotia vaduva a lui Andy Whitfield a marturisit detalii cutremuratoare despre pierderea sotului ei, care ramane inexplicabila pentru ea si acum. Impreuna cu cei doi copii, Jesse de 7 ani si Indigo de 4 ani, Vashti Whitfield incearca sa treaca peste pierderea cumplita a sotului si tatalui lor.
"In ultimele cuvinte adresate copiilor, Andy le-a spus ca se duce sa doarma pentru ca trupul lui nu mai functioneaza, ca este ca un fluture cu aripile frante, dar ca intodeauna va fi langa ei, sa ii vegheze." a povestit Vashti.
Drama lui Whitfield a a fost cu atat mai mare pentru ca a fost lovit de boala exact atunci cand avea cel mai mult succes. Actorul devenit celebru datorita rolului lui Spartacus din serialul "Spartacus: Blood and Sand", difuzat de Starz a primit 25% sanse de supravietuire atunci cand a fost diagnosticat cu boala limfom non-Hodgkin in septembrie 2010, moment in care a parasit si serialul.
Atunci a fost momentul in care a decis sa filmeze lupta sa cu boala si imaginile sa fie folosite intr-un documentar, care se va numi "Be Hhere Now". Documentaristul Lilibet Foster a surprins ore intregi de imagini cu eroul serialului Spartacus in diverse ipostaze trecand de la stari de optimism, la furie, deziluzie, frustrare si neputinta. "Andy a crezut ca lupta sa ii poate ajuta si pe ceilati ca el si a decis sa faca acest documentar" a spus sotia sa.
Dar pe langa asta, documentarul este si o poveste de dragoste, dintre Andy si sotia sa Vashti, care s-au intalnit in urma cu 20 de ani in Londra, printr-un prieten comun. Cei doi s-au mutat impreuna in Sidney dupa doar 3 luni si s-au casatorit in 2001.
Vashti a mai povestit cum si-a inceput sotul sau cariera de actor: a fost remarcat de o agentie de modeling pe plaja, iar in timp a reusit sa ajunge pe TV, in reclame, ceea ce l-a motivat sa devina actor.
In 2009, a venit succesul, cu rolul din Spartacus, un rol care il solicita enorm de mult fizic si era nevoit sa faca ore intregi pe zi de antrenamente. Spre finalul filmarilor, Andy a inceput sa se imbolnaveasca si a renuntat la orele de antrenamente. A consultat mai multi specialisti, insa nimeni nu stia sa ii ofere un raspuns la problema lui. La inceputul anului 2010, durerile devenisera insuportabile: "Cateodata statea intins pe jos, pe podea, ca o femeie care naste si simte durerile travaliului."
Dupa ce a descoperit cancerul, Andy a inceput tratamtentele. Fara ele, doctorii i-au dat o sansa de supravietuire intre 3 si 6 luni. Dupa 6 sesiuni de chimioterapie, Andy devenise optimist si credea ca mai exista o sansa. "Petrecea foarte mult timp cu copiii. Insa dupa 6 saptamani, o tomografie a aratat o tumoare la creier. Credeam ca era un capitol incheiat, dar nu a fost asa " a mai spus sotia sa.
Intr-un moment emotionant, cuplul si-a tatuat pe brat textul "Be Here Now", care va fi si numele documentarului despre Andy whitfield. "Asta a fost modul nostru de a ne spune ca vom fi impreuna indiferent ce se intampla."
Cancerul a revenit, la fel si drama: "Am trecut de la stadiul <<o sa te faci mai bine>> la <<esti pe moarte>>".
Tratamentul devenea tot mai puternic, iat Whitfield din ce in ce mai slabit si marcat de durerile insuportabile. "Era foarte bolnav, in unele zile abia avea putere sa se dea jos din pat. Avea niste cosmaruri halucinogene incredibil de tulburatoare. Dar Andy a refuzat sa ingenuncheze in fata bolii" a mai povestit Vashti.
In mai 2011, Andy a facut si ultima sesiune de chimioterapie, care a fost cea mai dura dintre toate: "Durerile depaseau orice imaginatie. Omul puternic de care ma indragostisem devenise atat de fragil de parca ar fi fost facut din servetele".
Tumorile ii apasau pe coloana vertrebrala, iar medicii nu mai aveau nici o solutie: "Nu prea mai erau solutii, nu se mai putea vindeca, ci era doar o chestiune de timp".
In iulie 2011, Andy traia in agonie pura: "Era atat de slabit incat nu putea sa urce scarile din apartament. A stat intr-un azil o saptamana, nu se putea ridica din pat".
Cu trei zile inainte de moartea sa, Andy s-a reintors in azil: "Pentru mine el deja nu mai era. Si-a adunat fortele sa isi ia adio de la copii. S-a chinuit enorm sa isi stranga toate fortele pentru a-i lua pe cei mici pe genunchi, ca sa isi ia adio. Atunci a adus aminte de fluture. Apoi, s-a intors spre mine si mi-a spus <<Asta e tot ce pot sa fac acum>> si a trebuit sa ii iau pe cei mici de langa el." a povestit Vashti.
Andy Whitfield a murit a doua zi, in bratele sotiei sale, Vashti. "Lui Andy nu i-a fost niciodata rusine sa recunoasca atunci cand era infricosat, speriat sa u sa planga in fata camerei. Ideea filmului este sa pretuiesti viata si sa faci tot ce iti doresti, cat mai ai timp" a spus regizorul Lilibet Foster.
Aceeasi viziune o impartaseste si Vashti: "Andy a crezut atat de mult ca ai o singura sansa la viata, incat ar trebui sa faca orice ca ea sa insemne ceva in final".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu