Pasul 1. Cere sfatul medicului. In multe dintre afectiunile cronice, activitatea fizica sustinuta este interzisa, deoarece agraveaza sau intarzie vindecarea. Daca ai trecut de varsta tineretii si nu mai esti in cea mai buna conditie fizica, insa vrei sa o regasesti, intreaba-ti intai medicul curant daca sportul asupra caruia te-ai decis este potrivit pentru tine. Cu atat mai mult trebuie sa acorzi o atentie deosebita acestui lucru daca suferi de o boala cronica sau daca ai antecedente medicale.
Iata cateva restrictii in ceea ce priveste activitatea fizica, unde este recomandat sa ceri sfatul medicului: ciroza hepatica (activitate fizica redusa, in functie de toleranta fiecarei persoane), hipertensiune arteriala , insuficienta cardiaca , hernia, reumatism etc.
Pasul 2. Practica-l regulat. Regularitatea practicarii unui sport este probabil una dintre primele reguli de respectat. Este indicat sa faci miscare fizica de 2-3 ori pe saptamana, cu o durata de 30-45 de minute, sau sa mergi timp de 30 de minute pe jos in fiecare zi, decat sa practici intensiv un sport doar in weekend.
Pasul 3. 10 minute de incalzire. Incalzeste-te inainte de a face miscare, timp de cel putin 10 minute. Nu incepe brutal cu miscari violente, pregateste-ti muschii progresiv pentru efort. Prin aceste miscari iti incalzesti muschii corpului si previi astfel eventuale leziuni (entorse, fracturi, intinderi musculare etc).
In timpul iernii, este indicat sa te incalzesti o perioada mai lunga de timp, deoarece si corpul se incalzeste mai greu. Efectueaza exercitii de flexiune si de intindere si miscari de rotire a capului.
Pasul 4. Cunoaste-ti limitele. Daca nu ai mai facut sport pana acum, este indicat sa stii cat poate organismul tau sa suporte. Nu incepe sa alergi prea repede deodata si apoi sa te opresti brusc, incearca sa iti asculti corpul deoarece vei stii singur/a cat sa efectuezi. Incetineste atunci cand organismul da semne de oboseala, dar mai ales cand apar dureri musculare. Nu incerca sa stabilesti recorduri, pentru ca fortand corpul acesta poate ceda.
Pasul 5. Dormi suficient. Somnul este un aspect foarte important pentru o persoana care practica un sport. Dormind, organismul isi reface rezervele de energie pentru a doua zi. De aceea, pentru a fi in cea mai buna forma este important sa nu suferi de insomnie, sa dormi intr-un pat confortabil pentru a-ti odihni membrele si coloana vertebrala si sa eviti activitatile obositoare la sfarsitul zilei care ti-ar putea perturba somnul.
Pasul 6. Hidrateaza-te corespunzator. Prin efort, pierderea apei are loc foarte rapid, de aceea este necesar sa bei o cantitate suficienta de apa. Un corp hidratat este mai putin supus riscului de a se rani, de a suferi tulburari de digestie sau de a-si diminua performantele. Este indicat sa te hidratezi atat inainte de efort (cu 2 ore inainte de a depune efort), cat si dupa. De asemenea, in timpul practicarii sportului este bine sa iei mici inghitituri de apa plata, din 15 in 15 minute.
Pasul 7. Privilegiaza o alimentatie sanatoasa . Exista alimente care ajuta organismul sa-si creasca rezistenta fizica la efort; printre acestea se numara bananele, cerealele integrale, rodia si avocado. Daca vrei sa practici un sport de echipa este bine sa privilegiezi alimentele bogate in carbohidrati deoarece cresc masa musculara, insa daca vrei sa faci jogging consuma, inainte cu o ora de a depune efort, fructe si batoane energetice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu