marți, 3 aprilie 2012

7 alimente!

Odată cu venirea primăverii, cu toţii resimţim efectele schimbării de vreme prin stări de oboseală şi dificultăţi în concentrare. Află care sunt cele mai energizante alimente!
7 alimente care-ţi asigură energia de care ai nevoie în această primăvară



Energia şi vitalitatea necesară corpului, poate fi asigurată cu uşurinţă dacă organismul primeşte un aport caloric adecvat(glucide 55% din aportul caloric total, proteine 15% şi lipide  30%). Pentru o bună dispoziţie şi tonus psihic, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizează nivelul glicemiei (hidraţi de carbon sau glucide cu elibereare lentă).

1. Hidraţii de carbon cu eliberare lentă sunt esenţiali pentru amplificarea energiei şi a dispozititei. Sunt sursa de energie preferată a organismului şi în plus cresc nivelul serotoninei.
           
„Secretul este să eviţi dulciurile concentrate care cresc repede nivelul glucozei în sânge, fiind repede consumată, ducând la oboseală şi indispoziţie. În schimb, cerealele integrale ca pâinea cu fibre, orezul brun, pastele integrale, oferă organismului glucoză care se eliberează lent, menţinând stabile  nivelul glicemiei şi al energiei”, declară dr. Specialist în Nutriţie şi Boli Metabolice Mihaela Ursache, din cadrul Delta Hospital.

2. Carnea slabă precum muşchiul de vită, porc, pui şi curcan sunt surse optime de proteine de calitate şi de aminoacizi precum tirozină. Tirozină creste nivelul dopaminei şi norepinefrinei, neurotransmitatori cerebrali care cresc starea de alertă şi concentrare. Carnea conţine de asemenea şi vitamină b12, vitamină cu rol în formarea  celulelor sângelui, în sinteză proteinelor şi a acizilor nucleici din organism, în funcţionarea sistemului nervos. Pestele gras precum somonul şi  macroul conţine, pe lângă proteine şi acizi graşi polinesaturati omega 3, lipide eficiente pentru combaterea simptomelor depresiei.  Acizii graşi omega 3 oferă beneficii şi la nivel cardiovascular. Alte surse de omega 3 sunt oleaginoasele.

3. Un alt nutrient care poate creşte tonusul psihic este acidul folic, găsit în frunzele verzi, citrice.

4. Fibrele alimentare sunt stabilizatoare ale energiei. Acestea încetinesc digestia, menţin senzaţia de saţietate, oferind o eliberare lentă de energie pe toată durată zilei.

5. Apa în cantitate de 2–2,5 litri/zi. Deshidratarea şi oboseală merg mâna în mâna. Chiar şi deshidratarea moderată poate încetini metabolismul şi favorizează instalarea oboselii, lipsei de energie. Energia este dependentă de procesele metabolice din organism şi ingredientul numărul unu pentru funcţionarea corespunzătoare a acestora este apă. O altă cale de a te menţine hidratat şi plin de energie este să consumi alimente care conţin procent mare de apă, minerale şi vitamine, că fructele şi legumele proaspete, de sezon.

6. Oleaginoasele precum caju-ul, migdalele şi alunele de pădure sunt surse de lipide sănătoase, proteine şi magneziu, mineral cu rol deosebit de important în metabolizarea glucidelor în energie. „Studiile au arătat că deficientă de magneziu poate scădea nivelul de energie. Magneziul poate fi găsit şi în cereale integrale, legume şi frunze verzi. Nucile de brazilia conţin seleniu, un element care creste bună dispoziţie. Legătură directă între deficientă de seleniu şi indispoziţie a fost demonstrată. Acest mineral se găseşte de asemenea şi în carne, fructe de mare, leguminoase şi cereale integrale”, a adăugat dr. Mihaela Ursache, specialist în Nutriţie şi Boli Metabolice, Delta Hospital.

7. Cafeaua este cea mai populară băutură energizantă, însă pe termen scurt. Cofeina poate acceleră uşor metabolismul, îmbunătăţind temporar concentrarea şi atenţia. Dozele mici va vor tine mai alerţi şi mai concentraţi mai mult timp decât o singură doză mare. însă consumul exagerat, mai ales în a două jumătate a zilei, poate da  insomnia, care este unul din factorii care întreţin oboseală cronică. Ciocolata neagră conţine pe lângă cofeina şi teobromină, un alt stimulant al energiei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu